Одржана радионица за наставнике и ученике у оквиру пројекта „ЗАУСТАВИМО ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ“

Београд, 21. мај 2014 –  Данас је у ОШ „Краљ Петар I“ одржана радионицу о превенцији и заштити од насиља на друштвеним мрежама. Радионицу су за ученике и наставнике из 11 средњих школа из Београда организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја – Јединица за превенцију насиља, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и Теленором, а у оквиру пројекта „Зауставимо дигитално насиље“.  Радионицу је отворио и учеснике поздравио министар просвете, науке и технолошког развоја, др Срђан Вербић.

Током радионице се дискутовало о ризицима којима су ученици изложени на друштвеним мрежама и о могућим начинима заштите и безбедног коришћења интернета. Учесници су упознати са конкретним процедурама реаговања у случајевима дигиталног насиља, као и са ресурсима који су им на располагању када је у питању безбедно коришћење интернета.

Пројекат „Зауставимо дигитално насиље“ спроводи се од октобра 2012. у трипартитном партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја – Јединице за превенцију насиља, компаније Теленор и УНИЦЕФ-а, и представља један од системских одговора на све већу доступност и кориштење дигиталних технологија међу децом и адолесцентима и повећаним ризицима изложености дигиталном насиљу. Циљ пројекта је, стога, да се међу ученицима, наставницима и родитељима повећа свест о новим облицима насиља и ризицима који долазе са употребом интернета, да се упознају са адекватним начинима заштите и добију вештине за правовремено реаговање у ситуацијама када се насиље деси.

Истраживање у школама мреже „Школа без насиља“ о изложености ученика на ризицима дигиталног насиља, које је спроведено у оквиру пројекта, показало је да чак 37% ученика одговара на поруке непознатих особа које желе да успоставе контакт са њима, да 16% даје личне податке особама које не познаје и никада није срео, да чак 11% ученика прихвата састанке са особама које су упознали преко интернета.

У реализацију данашње радионице били су укључени и Министарство унутрашњих послова – Одељење за Високотехнолошки криминал, ФОНД Б92 и НЕТ патрола.

Leave a Reply

Enjoy this blog? Please spread the word :)